Dit is de groene documentaire lijst met documentaires, docuseries en shortdocs die je gratis kunt bekijken. Inspirerend, duurzaam en vol avontuur.

Thuis achter de buis

Het is een bizarre tijd. Iets wat ik mij niet had kunnen bedenken. Begin dit jaar zette ik mijn tv-abonnement stop. Ik had geen tijd om tv te kijken. Ik was te druk met leven. Werken, naar buiten of een momentje voor mezelf. Nu in quarantaine vallen een aantal activiteiten weg. Ik kan niet meer klimmen, yoga’en of kamperen. Dit levert tijd op. Ik vul dit liever niet op met tv kijken. Hoewel in een eerste quarantaine week het een fijne afleiding was.

Waarom ik mijn tv-abonnement heb opgezegd?

Heel eerlijk. Financiële voordelen. Je betaald flink voor een tv-abonnement. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst echt tv heb gekeken. Lange tijd was ik niet afhankelijk van programma’s op vaste tijden. Ik keek het altijd achteraf. Het nieuws volg ik niet. Juist niet in tijden van het Corona virus. Ik kijk bewust tv. Wanneer ik daar echt tijd en zin in heb. Niet zomaar.

Gaat mijn tv de deur uit?

Nee. Voorlopig niet. Waarschijnlijk nooit. Het is fijn om niet continu naar een laptop te staren. Bijvoorbeeld na een lange werkdag. Wanneer ik besluit een film of documentaire te kijken. Ik geniet van het bankhangen. Zonder afleiding staren naar een televisie. Daarnaast is de tv goed voor meer dingen, ik heb een Chromecast. Waarmee ik makkelijk vanaf mijn mobiel iets naar de televisie stream. Dit kan met alle streamingsdiensten via een app.

Gratis tv kijken

Ik liet het al even vallen. Er zijn namelijk heel veel mogelijkheden. Hierdoor kijk ik alleen wat ik echt interessant vind. Wat ik wil zien. Geen onzin. Toen ik nog een tv-abonnement had keek ik programma’s van NPO. NPO Start is dus perfect om alles terug te kijken. Via welke streamingsdiensten ik nog meer gratis tv kijk en inspirerende docutips lees je hieronder.

Deze groene docu’s kijk je via NPO Start

Ik kijk via NPO Start mijn favoriete programma’s terug. Zoals Floortje Dessing naar het einde van de wereld. Ook kijk ik hier regelmatig een gratis documentaire terug. Mijn groene NPO Start docutips op een rijtje:

 1. De nieuwe wildernis: Duik de ruige en ongetemde Nederlandse natuur in. (Film van 1 uur en 38 minuten)
 2. Ik, plastic: De herkomst, voor- en nadelen van plastic. (Docuserie van 40 minuten per aflevering)
 3. Genaaid: De huidige kledingindustrie en duurzame alternatieven. (Docuserie van 45 minuten per aflevering.)
 4. Deze afleveringen van VPRO Tegenlicht (Aanrader: De aarde draait door)

Deze groene docu’s kijk je via IDFA

Streamen via International Documentary FilmFestival Amsterdam, oftewel IDFA. Deze dienst kwam ik onlangs tegen. Deze docu’s heb ik daarom niet gekeken. Deze groene docu’s lijken mij inspirerend:

 1. Human: Over mensen, kijk de trailer maar. (Documentaire van 3 uur en 10 minuten)
 2. Polar sea 360: Alle veranderingen in het Arctische gebied. (Documentaire van 1 uur en 36 minuten)
 3. Are you listening: Bengaals gezin bereidt zich voor op de toekomst. (Documentaire van 90 minuten)

Deze groene docu’s kijk je via Netflix

Ik heb met familie een Netflix abonnement. Dit had ik al toen ik nog een tv-abonnement had. Vandaar dat het mij geen extra geld kost. Ik heb genoeg groene docu’s via Netflix gezien. ‘Mijn lijst’ heb ik er bijgepakt. Wat is (en was) er veel interessants te zien. Uiteraard kennen we allemaal de reguliere series. Deze groene Netflix docutips wellicht niet, hieronder een rijtje:

 1. Terra (Documentaire van 1 uur en 35 minuten)
 2. Our Planet (Docuserie met afleveringen van 50 minuten)
 3. Minimalism (Documentaire van 1 uur en 18 minuten)
 4. The Goob Lab (Docuserie met afleveringen van 35 minuten per aflevering)
 5. Daughters of destiny (Docuserie van 1 uur per aflevering)

Gratis documentaire via Cintetree

Met Cinetree kwam ik in aanraking door hun actie naar aanleiding van de Australische bosbranden. Gratis bekeek ik de docu Tomorrow. Een documentaire over wat er lokaal mogelijk is om de wereld te verduurzamen. Zeker een aanrader. Verwacht veel films en documentaires die inspireren.
In verband met het Corona virus bieden ze nu alle diensten gratis aan tot 6 april.

Korte docu’s op YouTube

Op YouTube vind ik regelmatig inspirerende documentaires. Lekker kort. Bewijst weer dat YouTube echt niet alleen vol met vlogs staat! Vaak zijn de docu’s realistischer. Minder perfect. Gewoon zoals het is. Net als de rauwe beelden. Een aantal van mijn favoriete groene docu’s via YouTube zijn:

 1. Forest Man (Minidocu van 16 minuten)
 2. A Dutch Micro Adventure to Terschelling (Minidocu van 7 minuten)
 3. Lhotse (Minidocu van 23 minuten)
 4. Nepal Documentary Living on a Dollar a Day (Documentaire van 46 minuten)
 5. The School of Life (Korte docu’s met to the point informatie van 10 minuten)

En ken je Vimeo? Ik nog niet zo goed. Schijnbaar staan ook daar veel documentaires op. Interessant!

Het is een flinke lijst geworden. Met alleen maar groene inspiratie van documentaires, docuseries tot shortdocs. Laat je weten welke inzichten de docu’s je geven?

Geef een reactie