Beleggen is een hot item. Ik ging aan het werk. Verdiende steeds meer. En door mijn lage uitgaven hield ik ook steeds meer over. De rente op mijn spaarrekening daalde en toch wilde ik wat doen met het geld wat ik kan missen. Ik begon mij te verdiepen in beleggen. Duurzaam beleggen natuurlijk. Lees onderaan deze blog hoe je jouw eerste 25 euro kunt verdienen!

Stem met jouw geld

We leven in een wereld waar geld een belangrijke rol speelt. Hoewel iedereen zijn/haar eigen oordeel over geld heeft, ben ik sinds ik duurzaam leef achter gekomen dat ik met mijn geld mijn stem kan uitbrengen. Net als stemmen voor een politieke partij alsware. Dit principe is gebaseerd op het vraag en aanbod principe. Wanneer ergens meer vraag naar is, zal hier ook meer aanbod van komen. Kijk eens in de supermarkt naar de schappen vegetarische vleesvervangers bijvoorbeeld, vergeleken met vijf jaar geleden toen ik vega(n) ging eten is dit een wereld van verschil.

Groen bankieren

Een aantal jaren geleden stapte ik al over naar een duurzame bank, namelijk de Triodos bank. Banken beheren niet alleen jouw geld, zij investeren jouw geld. Het verschilt per bank waar zij jouw geld in investeren, het gebeurt namelijk nog steeds dat jouw geld voor wapenhandel, fossiele brandstoffen of de veehandel wordt gebruikt. Soms zelfs mensen- en dierenrechten onterend, dat strookt niet met mijn idealen. Het kan anders! Een groene bank investeert jouw geld duurzaam, bijvoorbeeld door te investeren in groene energie, gezondheidszorg of kunst en cultuur. Via de eerlijke bankwijzer kun je precies zien hoe een bank scoort. Leg dit naast jouw persoonlijke waarden om uiteindelijk een bank te kiezen die echt bij jou past. Overstappen naar een andere bank klinkt ingewikkeld, is het niet. Je kunt namelijk gratis gebruik maken van de overstapservice!

Niet duurzame pinpas

Wat is duurzaam beleggen?

Beleggen is geld* investeren in bijvoorbeeld aandelen, ETF’s of fondsen, hiermee steun je niet alleen een bedrijf, maar krijg je vaak ook een percentage of dividend uitkering over het geïnvesteerde bedrag. Er is online genoeg informatie te vinden, bijvoorbeeld via Financieel onafhankelijk blog, Fire for women of het Nibud. Net als met een bank, wil je wanneer je duurzaam belegt dat je met jouw geld stemt op dat wat voor jou belangrijk is. Je wilt de wereld een beetje mooier maken, dus ook met datgene waar je jouw geld op inzet. Er zijn inmiddels al meerdere mogelijkheden om duurzaam te beleggen met een mooi rendement. Er zit wel verschil in de kosten die je maakt om geld voor jouw te laten beleggen (bijvoorbeeld via een bank) of je zelf te verdiepen in duurzame aandelen of ETF’s (bijvoorbeeld via de Giro).

*Investeer alleen geld dat jij kunt missen. Als je belegging of investering niets oplevert wil je niet dat dit gevolgen heeft voor jouw dagelijks leven.

Hoe beleg je duurzaam?

Het is lastig om echt duurzaam te beleggen, zonder teveel risico’s te nemen. Investeren in een aandeel van een duurzaam bedrijf met een groene missie is heel duurzaam, maar neemt een groter risico met zich mee, waardoor je het geld dat jij inzet volledig kunt verliezen. Daarom investeren de meeste mensen in ETF’s (Exchange Traded Funds), een tracker die een index volgt. Dit kan door een kant en klaar pakketje van aandelen van verschillende bedrijven samengesteld door een vermogensbeheerder. Daarnaast heb je nog een beleggingsfondsen (bijvoorbeeld een groenfonds), deze worden samengesteld door een fondsmanager. Soms worden er ook nog obligaties bijgehaald, een investering aan overheden of bedrijven. Financieel gezien is investeren in een ETF het voordeligst en veiligst, echter is het vaak lastig achterhalen in welke bedrijven je investeert. Hiervoor zou je kunnen kijken naar de SRI (Socially Responsible Investing) code. Het is goed om je echt te verdiepen, alvorens je een investering doet.

Let op greenwashing

Helaas is de term duurzaam/duurzaamheid een modewoord geworden. Daarom is het altijd verstandig om zelf uit te zoeken of iets ook echt duurzaam is. Dat is bijvoorbeeld de reden waarom ik zelf niet investeer via Semmie of Peaks. Hoewel dit makkelijk beleggen is met jouw wisselgeld, levert het in vergelijking met de kosten te weinig voor mij op. Wat duurzaamheid betreft doen zij zeker hun best. Daarentegen heb ik wel gekozen voor pensioen beleggen via Brand New Day, ook hier kan ik kiezen voor een duurzame wereld indexfonds-C. Helaas kan ik maar slecht achterhalen waar ik dan precies in beleg.

Crowdfunding

Zoals je kunt lezen is het best veel waar je rekening mee kunt houden, wanneer je zelf gaat beleggen. Crowdfunding is daarom een fijne manier om andere mensen te helpen door jouw geld uit te lenen en daarmee ook je geld meer waard te laten worden. Ook aan crowdfunding zitten uiteraard risico’s. Het spreekt mij vooral aan op deze manier anderen te kunnen helpen en daar een beetje rente over te ontvangen mocht het project slagen. Ik investeer inmiddels al een jaar via Lend a Hand, een overzichtelijk en eerlijk platform (Bcorp gecertificeerd) met veel verschillende en sociale en duurzame projecten. Om mijn geld te spreiden leg ik maandelijks een bedrag in een ander project, het bedrag dat ik terug ontvang en de rente herinvesteer ik weer. De rentes verschillen per project net als de tijdsduur. Gemiddeld is het rendement 4% en de looptijd 24 maanden.

Verdien direct 25 euro

Wil je direct starten en ons beiden 25 euro laten verdienen met jouw eerste investering van minimaal 50 euro bij Lend a Hand? Gebruik dan de volgende code: 6X6G-QT2T-XRYH

Beleg jij duurzaam? Wat is duurzaam beleggen voor jou?

Disclaimer: Ik ben geen financieel adviseur en deel alleen mijn eigen ervaring. Aan beleggen, investeren of crowdfunding zijn risico’s verbonden. Deze blog is geschreven uit eigen ervaring, de linkjes in de blog zijn affiliatie linkjes, zodat jij en ik een klein bedrag kunnen ontvangen.

2 reacties op “Duurzaam beleggen, kan dat?

 • Charlotte Bax

  Hoihoi, ik ben sinds een half jaar duurzaam aan het beleggen, en dat doe ik in fondsen van Triodos. Zij hebben op dit moment een stuk of 7 fondsen met verschillende doelstellingen, risico’s en rendementen. Dat mis ik stiekem wel een beetje in jouw blog, dat je ook in duurzame fondsen van een duurzame bank zoals Triodos of ASN kunt beleggen. Zo heb je wel het voordeel van een “mandje” met meerdere partijen, zoals een ETF, maar die partijen zijn dus heel specifiek op duurzaamheid gekozen.

  Beantwoorden
  • GroeneEllis

   Dankjewel voor je aanvulling en het delen van je ervaring met het beleggen in een duurzame fonds. Ik heb me nog niet zodanig verdiept in deze manier van beleggen, maar merk dat er wat weerstand bij mij zit omdat ik dan volledig vertrouw op een fondsbeheerder. Ik ga me er zeker eens in verdiepen!

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: