Met schaamrood op mijn kaken stap ik het vliegtuig in. In een uur tijd 650 kilometer oostelijker stap ik weer uit. Ik besluit Berlijn zo duurzaam mogelijk te ontdekken. Van vegan hotspots tot gratis en groene dingen om te doen. De volgende keer vlieg ik niet naar Berlijn, maar hoe reis ik wel?

De reis naar duurzaamheid

Als student keek ik uren op aanbiedingswebsites. Ik zocht een uitvlucht. Voor enkele euro’s. Ik ontdekte de goedkoopste deals. Dit keer een retourvlucht inclusief hotel. Naar Berlijn. Voor een weekend. Een half jaar eerder werd ik veganist. Het plantaardig eten ging me redelijk af. Ik had mijn draai gevonden. Wist lekkere vegan gerechten op tafel te zetten. Maar eerlijk, het was soms afzien. Vooral onderweg. Berlijn had mij overtuigd om deze reis te boeken. Daar vind je een walhalla aan vegan restaurantjes. Op elke hoek van de straat kun je plantaardig eten.

Gaan duurzaamheid en veganisme samen?

Ik verdiepte mij verder in een veganistische levensstijl. Moet ik mijn leren schoenen weggooien? Ik las meer over zero waste leven. Leerde dat weggooien of niet meer gebruiken van spullen veel erger is. Denk maar aan de grondstoffen en productiekosten die daarmee verloren gaan. Beter loop ik mijn leren schoenen af. Leer heeft voordelen en gaat lang mee. Die leren schoenen draag ik nog steeds

Niet meer vliegen?

Ik las over de gevolgen van vliegen. Het meest stoot je uit tijdens het stijgen en landen. Voor korte afstanden met het vliegtuig reizen is not done. Ga je toch, blijf dan zo lang mogelijk weg. Een naar gevoel bekruipt me. Probeer ik milieubewust te leven. Kan ik geen weekendje genieten in Berlijn? Ik onderzocht alternatieven. Met twee personen in de auto was niet duurzamer. En de treinreis duurde te lang. Net als fietsen. De duurzaamste manier om naar Berlijn te gaan is fietsen, lukt dat niet ga dan met het openbaar vervoer.

Gratis in Berlijn

Het weekend Berlijn resulteerde in een heerlijk zomerse escape. In Berlijn weten ze wat genieten is. Een drankje in de biergarten, bbq-en langs het water of sporten op het verlaten vliegveld. De toeristische highlights: Reichstag, Holocaust monument, Checkpoint Charlie en de Brandenburger Tor, fietsten we voorbij. We ontsnappen de drukte.

Picknicken in Berlijn

Het verlaten Vliegveld Berlijn Tempelhof is een parel in Berlijn. Elke reiziger droomt over het het betreden van een landingsbaan. Ik voelde me nietig. De vibe is goed. Mensen lachen, genieten. Sporten of lopen rondom. Het is er groen! Op deze plek wil je losgaan met je fotocamera. Neem je eigen hapje of drankje mee of koop een biertje in de luftgarten.

Ook de waterkant is groen en biedt verkoeling. De rivier de Spree heeft verschillende plekken om te picknicken. Of strijk neer bij één van de stadstranden: Capital Beach, Charlies beach of BeachMitte.

Terug in de Berlijnse tijd

East Side Gallery is het langste stuk overeind gebleven Berlijnse muur. De muur staat voor vrijheid. En is openbare kunst. De andere kant van de muur werd gebruikt voor een zwart-wit expositie. Met indringende teksten over het leven achter de oostkant van de muur.

Gedänkstatte Berliner Maur is een authentiek stukje Berlijnse muur. Klim omhoog in het torentje om de situatie van boven te aanschouwen. Mijn mond viel open bij het lezen en horen van de indrukwekkende geschiedenis verhalen. Bizar.

In de buurt is een spookstation tussen West- en Oost Berlijn. Een interessant verhaal om een terug in de tijd te gaan. Je wordt ondergronds meegenomen in metrostation Nordbahnhof. Alleen de afbeeldingen geven goed weer hoe er in oorlogstijd geleefd werd.

Kunst en cultuur in Berlijn

In elke straat vind zie je kunst in Berlijn. Meestal street art of graffiti. Je kunt hier speciaal naar op zoek gaan. Daar gebruik ik meestal Instagram locaties voor. Je klikt op de foto met streetart in Berlijn en opent de locatie via Google maps. Fietsen door Berlijn zorgde dat ik geen kunstwerk hoefde te missen.

Een omgetoverd industrieterrein is RAW-gelände vlakbij bij metrohalte Warschauer Strasse. Een plek waar je los gaat met je fotocamera. De kleuren komen je tegemoet. Er zit een fijne biergarten. Er gebeurt hier veel en er wordt ook van alles georganiseerd, van feesten tot kneuterige marktjes.

Groen uitzicht over Berlijn

In de stad geniet ik altijd van vergezichten. Ik kom los van de drukte. Observeer de boel even. Krijg daardoor het overzicht terug. Beklim, te voet of met de fiets, de Kreuzberg in het Viktoriapark. Geniet bij het monument van het uitzicht. Drink op de top een verkoelende Fritzkola. Relaxt genieten van het uitzicht kan ook bij Rooftop Bar Bikini, Deck 5, Klunckerkranich of een van de andere rooftopbars in Berlijn.

Vegan eten in Berlijn

Ik wist mijn, nog niet vegetarische vriend, te overtuigen om plantaardig te eten in Berlijn. Dat was geen straf met zoveel keuze op de menukaart, zei hij. Het lekkerst aten we Aziatisch bij 1990 vegan living. We deelden kleine gerechtjes en namen een kop Aziatische thee. Ook bij Veganz Berlin-Friedrichschain ontdekte ik een explosie aan plantaardige smaken. Na het eten kun je laten verleiden door vegan schoenen in de naastgelegen winkel. Niet van leer dus. De allerlekkerste vegan donuts met exotische smaken combinaties eet je bij Brammibal. Ergens in een drukkere straat met burgertenten vond ik een Libanees. Ook bij onbekende restaurants, niet vermeld op het web, kun je prima plantaardig eten. De keuze is reuze!

Wanneer ik langer weg kon blijven had ik de trein of de fiets gepakt naar Berlijn. Dook ik de buitenwijken van Berlijn in. Wat staat er bij jou op de planning in Berlijn?

Geef een reactie