Had je me vroeger gevraagd of ik de ambitie heb om een trektocht of lange afstandswandeling af te leggen, had ik je raar aangekeken. Op Instagram deelde ik al dat we dit deze zomer dus wel gaan doen. Hoe bedenk je het, was wat menig vriend zei. Vier weken door Nederland trekken.. Nou zo!

Wild

Enkele jaren geleden keek ik de film Wild. Een mooie film, die me niet wist te inspireren om de Pacific Crest Trail (PCT) te lopen. Laat staan een lange afstandswandeling. In maart begon ik meer te lezen, Wild het boek stond op mijn lijstje, want waarom was iedereen er zo lyrisch over? Elke keer wanneer ik begon met lezen, voelde het alsof ik zelf aan het wandelen was. Samen met mijn wandelmaatje Cheryl. Het was genieten, maar vaker afzien. De shot met de zwarte tenen ben ik zeker niet vergeten. Ik begon te dromen, hoe zou het zijn om zelf een lange afstandswandeling te maken?

Lange afstandswandelaars

Ik zocht naar meer video’s en ervaringen van mensen die een trektocht maakten. Volgde de Nieuw-Zeelandse Elina Osborne tijdens haar wandeling over de PCT. Het verschil met Wild was dat dit ook echt in onze moderne tijd afspeelde. Met mobiele telefoontjes, gps en andere gemakken. Zo anders leek het ook weer niet, eenmaal in de wildernis ben je vooral op jezelf aangewezen. Dit liet de podcast Ongebaande Paden mij inzien. Anna Mathot neemt je mee in de realiteit van een solo wandelaar. In de podcast hoor je de gesprekken die zij met zichzelf voerde.

Andere wandeltochten

De bekende zus van de PCT is de Appalachian Trail (AT) een iets kortere wandeltocht in Amerika. Ik volgde vorige jaar Zoë en Philippe van Weleaf, maar ook Elsa Rhae tijdens hun wandeltocht. Ik werd gegrepen door de ervaringen die zij deelden via blogs en vlogs. Het kwam door hun enthousiasme, voldoening en het leven in de natuur. Afgewisseld met de prachtige beelden, kan niet anders wanneer je wandelt door het ruige Amerikaanse landschap.

Vliegen voor een wandeltocht?

Noord-Amerika trok me niet zo. Sinds ik vorig jaar besloot niet meer te vliegen, was ik bereid een uitzondering te maken. Dit is ‘slow travel’, je vliegt er niet heen voor even. Dit was dan ook een belemmering, je moet er echt de tijd voor nemen. Dit plan je niet voor even, je moet het zeker weten. Mijn zoektocht ging verder en deze uitdaging schoof ik voor nu vooruit.

Droneshote wandelaar

Wandelen in Europa

Europa heeft prachtige natuur en trektochten. Santiago de Compostella is één van de bekendste pelgrimstochten. Over deze wandeling keek ik Footprints: the path of your life op Netflix. Het sprak me aan, maar trok me niet over de drempel. Kraig Adams liet mij tijdens zijn stilte wandeling in IJsland inzien dat hiken je het echte alleen op de wereld kan geven. Wat een ervaring moet dat zijn, helemaal alleen in de ruige natuur.

Opgesloten in Nederland

Ik wist dat ik een uitdaging als deze ooit wilde aangaan. Jort wist ik nog niet te overtuigen. Dan ga ik alleen op pad. Tot het buitenland in een klap geen optie meer was. Zelfs onze buurlanden Duitsland en België niet. De vakanties moesten worden gepland. We waren toch echt op zoek naar een groen avontuur, meer dan kamperen in Nederland. Iets spannenders. We kunnen een lange afstandswandeling afleggen..

Lange afstandswandelingen (LAW’s) in Nederland

Hoe ver kun je lopen in Nederland? We ontdekten dat Nederland 17 lange afstandswandelingen heeft. Waarvan de bekendste het Pieterpad is. Het langste natuurpad van Roots. En dwars door Nederland loopt het Trekvogelpad. Wij hebben voor nu ons oog laten vallen op het trekvogelpad, maar we pinnen ons er niet op vast. Deze route sprak ons aan, omdat de route vooral door natuur loopt. Het is niet een hele bekende router, daardoor hopelijk iets minder druk bezocht. En wat geeft nou een heerlijker gevoel dan eindigen aan zee?

Ik neem je mee op groene reisjes. Van voorbereiding, de wandeling zelf en mijn persoonlijke ervaring. Dit en meer volg je via Groene reisjes!

2 reacties op “Hierdoor wil jij ook een trektocht of lange afstandswandeling maken

 • Charlotte

  Echt doen hoor! Een trektocht is zoooo gaaf om te doen! Wij lopen dit jaar het Roots Langste Natuurpad (niet het langste pad van Nederland though, maar wel voor het grootste deel onverhard). En volgend jaar het Pieterpad 🙂

  Beantwoorden
  • GroeneEllis

   Ga ik ook zeker doen! Ohja het Roots pad had ik ook gezien, ik snap al waar het mis gaat, het is het langste natuurpad. Thanks ik zal het gelijk even aanpassen. Ben benieuwd naar je wandeltocht!

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: