We werken massaal vanuit huis. Dit zorgt voor verandering. Niet alleen in je dagelijks leven. Of de manier hoe je werkt. Ook voor het milieu. Sommigen zeggen dat moeder natuur in opstand komt. Dit krijgen we ervan. Ze is uitgeput. De aarde is op. We worden op onze plek gezet. Vastgeketend aan huis.

Thuis blijven voor het coronavirus

Het coronavirus is verschrikkelijk. Vooral voor mensen die direct getroffen (gaan) worden. Toch zie ik ook positieve ontwikkelingen. Enkele voordelen. We gaan niet meer naar het buitenland. Rijden minder auto. En wat denk je van de evenementen die worden afgelast. Het effect van de crisis is dat er minder CO2 wordt uitgestoten. Dat is positief voor het klimaat.

Let’s flatten this curve too

#flattenthecurve ging viral. De reden waarom we in quarantaine zitten. Voorkomen dat teveel mensen tegelijk besmet raken met het coronavirus. Het aantal zieke patiënten in het ziekenhuis zo min mogelijk houden. Wanneer je al duurzamer leeft, heb je ook de ‘let’s flatten this curve too’ voorbij zien komen. Dam de klimaatcrisis in. Onbewust leven we nu al duurzamer. Wil jij nog groener leven?

Afbeelding van Climate Express

Alles en overal groen

Ik zou groene reisjes niet zijn als ik niet meer groen zou adviseren. Hoe meer groen hoe beter. Groen is de kleur van de natuur. Het geeft rust. Een groene muur (of een natuurfoto) bevordert het genezingsproces van zieke mensen. Dus groen. In je huis en tuin. Kom maar op met de plantjes, droogbloemen, een groene wanden. Je hebt op social media veel initiatieven om bloemen en planten te redden. Of wat dacht je van zaadjes van de voedselbank voor bijen? Dit draagt allemaal bij aan een schonere lucht in huis. Of wat dacht je van een groen dak? Meer natuur buiten zorgt voor verkoeling in de zomer. Ben je gelijk voorbereid voor de zomer in Nederland.

Eet geen vlees

Geen reistijd levert tijd op om te koken. Door vegetarisch te eten, kun je jouw CO2 uitstoot aanzienlijk verminderen. Door vegan te eten nog meer. Plantaardig koken is voor mij een tweede natuur. Wanneer je begint is het een uitdaging. Maar geloof me het brengt je naast een goede gezondheid ook andere voordelen. Bijvoorbeeld tijdens een kampeertrip of wandelvakantie. Ik gebruik meer producten die houdbaar zijn en niet gekoeld bewaard hoeven te worden. Daarnaast bespaar ik geld, zelfs nu ik meer biologische producten koop. Wil je meer uitdaging? Denk dan eens aan je afval. Scheid je dit al? Ik moet echt opzoek gaan naar een oplossing voor mijn gft afval. In een appartement kan ik er weinig kanten mee op..

Ga toch fietsen, wandelen of skeeleren

Niet meer vliegen is in deze tijd niet moeilijk. Sowieso op vakantie gaan naar het buitenland zit er voorlopig niet in. Gelukkig heeft Nederland veel moois te ontdekken! Houd je wel aan de richtlijnen wanneer je naar buiten gaat. Zoek de onontdekte plekjes op en blijf in de buurt. Ontdek je woonplaats of wijk. Op Instagram heb ik in de highlights een leuke tip om met andere ogen naar je omgeving te kijken. Het openbaar vervoer nemen wordt afgeraden. We verplaatsen ons voor kortere afstanden. Misschien kun je de fiets pakken in plaats van de auto. Of lopend naar de supermarkt. Bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze, zo voorkom je drukte.

Thee uit een thermoskan

Bespaar geld op je energierekening

Wist je dat ieder jaar overstappen naar een andere energieleverancier goedkoper is? Groene stroom is vaak nog goedkoper ook. Dat is een win-win situatie dus. Kijk eens naar vergelijkingssites om te zien hoeveel jij kunt verdienen. Daarnaast kun je thuis energie besparen. Laat de kachel uit of zet de verwarming een graadje lager. Met een dikke trui of fleecedeken krijg je het vanzelf warm. Laat het licht uit in ruimtes waar je niet bent. Haal stekkers uit het stopcontact. Zet je waterkoker niet te vaak aan. Doe het water wat je over hebt in een theepot of thermoskan. Alle kleine beetjes helpen!

Wees zuinig met water

Je bent meer thuis, dus zult ook meer water gebruiken. Het advies om regelmatig je handen te wassen zorgt dat je meer water gebruikt. Alleen maar goed lijkt me. Je kunt wel besparen op je grootste waterverbruik activiteit: douchen. Douche niet meer elke dag (of vaker), maar om de dag. Was je haar minder vaak. Vang water op tijdens het douchen of wanneer je groente of fruit wast. Dit kun je aan al die plantjes geven. Minder water verspillen is de grootste bespaartip in de badkamer. Wil je ook minder plastic en chemicaliën gebruiken? Kijk eens naar de shampoobars van Lush. Hier kun je je haar nu vast aan laten wennen, ideaal voor op reis een zo’n shampoo blok.

Stem met je geld!

Het is crisistijd. Bedrijven moeten hun deuren dicht houden. Velen kunnen hun werk niet doen. Jouw geld hebben ze hard nodig. Laat dit ook een kans zijn om jouw stem uit te brengen met je geld. Steun bedrijven waar jij in gelooft. Wat is de missie van dit bedrijf? Wat is hun duurzaamheidsbeleid? Bedrijven en ZZP’ers zijn creatief om ondanks social distancing toch te blijven verdienen. Mijn yogalessen zijn nu online, door geabonneerd te blijven steun ik de yogaschool door deze tijd. Restaurants en café’s in Zwolle bezorgen (vegan) gerechten. Ook heb ik de #ikblijfthuisbox besteld en een familiepakket Dutch Weedburgers. Ik hoop toch zeker dat jullie blijven bestaan!

Lukt het jou nu om thuis te verduurzamen? Denk je ook al na over hoe je dit kunt voortzetten na de crisis?

Geef een reactie