Acht jaar geleden kocht ik mijn allereerste backpack. Als backpack groentje ging ik naar de Bever, nadat ik enkel blogs had gelezen over het kopen van een backpack. Ik had alleen een nieuwe backpack en wandelschoenen nodig voor mijn interrailreis. Beiden lieten me nooit in de steek, toch besloot ik een nieuwe te kopen voor mijn lange afstandswandeling (LAW).

Mijn backpack was een koopje

Mijn eerste backpack was van het huismerk van de Bever, een Me’ru. Ik kocht deze vooral om de prijs, want de laatste van zijn soort zou uit het assortiment verdwijnen. Ik kreeg dus 70% korting, tja daar ben je als student gevoelig voor. Het was een 55 + 10 liter backpack. Officieel een mannenmodel, maar dat gaf niets want de rug kon je verstellen. Ik paste de backpack, merkte dat het gewicht fijn op mijn heupen leunde en liep vrolijk de winkel uit.

Wat voor een reis ga je maken?

Niet heel duurzaam zo’n aanschaf. De tas was van een, voor mij, onbekend merk. Een mannenmodel, omdat die in de aanbieding was. Toch heb ik acht jaar lang plezier van de tas gehad. Tijdens mijn interrailreis en andere backpack avonturen had ik de tas weinig op mijn rug. Ik hoefde niet lang met de tas te sjouwen, enkel om over te stappen of een stukje naar het hostel te lopen. Zo gaat dat wanneer je met het openbaar vervoer reist en relatief weinig tijd hebt voor je wereldreis. Dit is waarom ik pleit voor slow travel.

Welk formaat backpack heb je nodig?

Tijdens mijn allereerste reis woog mijn tas 20 kilo. Ja, dat is te zwaar voor een backpackreis. Mijn tas was groot, waardoor ik ‘m helemaal vol wist te stoppen. Het voordeel van een kleinere tas hebben is dat je er minder spullen in kwijt kunt en alleen het broodnodige meeneemt. Toen ik een donatie box bij het hostel zag liggen, wist ik dat ik mijn tas opnieuw moest inpakken. Alleen de spullen die ik echt nodig had bleven over, dat scheelde gewicht. Ik droomde van een minimalistische backpack, maar kocht voor de wandeltocht een nieuwe backpack met dezelfde inhoud.

Wandeltocht met een rugtas

Voor de zomer van 2020 besloten we het trekvogelpad te wandelen. Ik twijfelde over mijn Me’ru backpack. De tas was zwaar, groot en zat niet comfortabel. Om zeker van mijn keus te zijn pakten Jort en ik onze backpacks in alsof we morgen zouden vertrekken. We deden onze tassen op de rug en voelden hoe het zou zijn om hiermee gemiddeld twintig kilometer per dag te wandelen. Mijn oude beestje was nu echt afgekeurd, het was tijd voor een nieuwe backpack!

7 tips voor het kopen van een nieuwe backpack:

1. Laat je adviseren. Ga naar een specialist om je te laten adviseren en pas verschillende backpacks. Iedereen is anders, dus ook iedereen vind een andere tas fijn. Voorkom een echte miskoop.

2. Weet waar je een backpack voor wilt gebruiken, voor je naar de winkel gaat. Hoe ziet de reis eruit, wat je mee neemt en hoeveel je de tas echt op je rug moet dragen? Voor mij was het duidelijk, ik wil een backpack waarmee ik een lange afstandswandeling kan maken. Ik neem slaapspullen (tent, matje, slaapzak) zelf mee. Ook is het goed om na te denken over hoelang je zelfvoorzienend moet zijn. Oftewel voor hoeveel dagen moet je ook nog eten en drinken meenemen.

3. Bespreek je plannen. Door jouw plannen in de winkel te bespreken zul je merken dat de helft van de backpacks al af valt. Dit is gebaseerd op jouw lichaamsbouw, de grootte van de tas en de mogelijkheden van een backpack. Hierdoor wist ik dat ik weer een 55 + 10 liter backpack moest aanschaffen, zodat ik voldoende stevigheid heb en eventueel extra ruimte voor eten. Ik kan met dit formaat altijd minder meenemen, hierdoor behoud ik wel de draagcomfort van de grotere backpack.

4. Pas de tas. Het verschil in draagcomfort voel je wanneer je de backpack past. De winkelmedewerker laat zien hoe je de backpack kan verstellen, dit kan aan de binnenkant (rugzijde) van je backpack. Meestal heb je de maten S, M of L afhankelijk van jouw ruglengte. Dit is vaak makkelijk te verschuiven. Afhankelijk van jouw rug verloop kun je kiezen of de tas meer recht loopt of de bollingen van jouw rug vormt.

5. Stel je backpack in. Zorg ervoor dat je de tas om doet met de heup- en schouderbanden zo ruim mogelijk. Vervolgens hang je de tas op je rug en stel je allereerst de heupband goed in. Zorg ervoor dat de heupbanden echt op je heupbotten zit, hierdoor leunt de tas op je heupen. Wanneer deze lekker zit verstel je de schouderbanden, zodat de tas omhoog komt en tegen je rug aan zit. Zorg ervoor dat niet alle druk op je schouders komt te zitten, de banden hoef je niet heel strak aan te trekken.

6. Stabiliteitsbanden instellen. Belangrijk voor je draagcomfort, vooral wanneer je bepakt bent. Zorg er altijd voor dat de gesp van de stabiliteitsbanden, op je schouders zit. Vervolgens kun je de stabiliteitsbanden aantrekken tot ze in een hoek van 45 graden staan.

7. Loop een tijdje door de winkel met gewicht in de backpack. Om echt te weten te komen hoe de backpack zit is het goed om de backpack langer om te houden en het liefst met wat gewicht in de tas. De meeste outdoor winkels zijn groot genoeg om een aantal rondjes te wandelen.

Welke backpack heb ik gekozen?

Ik heb de Deuter Aircontact 50 + 10 liter backpack aangeschaft. De tas heeft een stevige rug, waardoor deze ideaal is voor lange wandeltochten. De 50 + 10 liter inhoud zorgt ervoor dat ik mijn kampeerspullen kan meenemen. Dit is een vrouwenmodel, wat voor mij als klein mensje fijn is. Helaas was de backpack niet op marktplaats te vinden. Omdat ik weet dat dit een geschikte backpack is heb ik ervoor gekozen om een nieuwe aan te schaffen. Daarbij vind ik het belangrijk dat een bedrijf een beleid op duurzaamheid bezig is. Deuter heeft verschillende duurzame keurmerken.

Hopelijk helpen deze tips jou met het kopen van een nieuwe backpack. Welke backpack heb jij gekozen? Ik ben benieuwd hoe die bevalt.

Geef een reactie