Leef jij volgens het ritme van de natuur? Klinkt zweverig. Is het niet. Want wij zijn toch de natuur.. Je hebt verschillende manieren om het ritme van de natuur te volgen. Denk maar aan het dag en nacht ritme, word jij altijd op hetzelfde tijdstip wakker?
Vier seizoenen
Naast het dag- en nacht ritme leef ik steeds meer volgens het ritme van de seizoenen: winter, lente, herfst en zomer. Veel buiten zijn heeft mij bewust gemaakte van de energie in de verschillende seizoenen. Ook toen ik minder bewust hiervan was, voelde ik het al. Ik keek al uit naar de herfst, terwijl het nog hoog zomer was. Jij zal dit vast ook hebben, want wie kijkt er aan het eind van de winter niet uit naar de lente? Nu schijnt dat ons ritme van de seizoenen en de data die zijn aangewezen als start van de zomer en winter niet helemaal gelijk lopen.
Ons natuurlijke ritme
Oorspronkelijk leefde de mens volgens het ritme van de natuur. Gewoonweg omdat het niet anders kon. De verschillende seizoenen hebben andere weersomstandigheden. Die het dagelijks leven beïnvloeden. Ook heeft dit invloed op de groei van ons voedsel. Vroeger at je echt wat de pot schaft. Enkel wat op dat moment geoogst werd. Steeds verder zijn we van dit ritme afgeweken, door de verplichtingen, mogelijkheden en veranderingen.
Hoe volg je het ritme per seizoen?
Winter
Het is niet voor niets dat we in de zomer flierefluitend rondwandelen en ’s winter liever in ons holletje kruipen. Kijk naar de dieren die een winterslaap houden. Je spaart in de winter je energie, keert naar binnen om op krachten te komen. In de winter mag je dus wat minder vaak buiten zijn. Ik probeer wel ieder zonnestraaltje mee te pakken. Heb je veel last van een winterdip? Overweeg dan eens om vitamine D tabletten bij te slikken. Drink veel warme drankjes, dit warmt je niet alleen op, maar reinigt ook je lichaam. Je mag zo nu en dan best even de kou voelen, dit versterkt je immuunsysteem.
Lente
In de lente kun je opbloeien. Ik ken bijna niemand die niet uitkijkt naar de lente. De zonnestralen, bloemetjes en bijtjes, geuren en kleuren. De ideeën en plannen kunnen gemaakt worden! Bedenk welke voornemens of intenties je in de winter hebt gezet. En begin. Overweeg goed op welk moment je het deelt met de buitenwereld. Ontdek en erken eerst je eigen kwaliteiten en talenten. Dan ben je echt klaar om te zaaien vol vertrouwen. Probeer meer naar buiten te gaan om de veranderde natuur te ervaren. Fijn dat het ook na het werk of het avondeten kan.
Zomer
In de zomer komen de zaadjes uit tot vruchten. Je voelt je vrij, actief, uitbundig en blij. Meestal leef je nu al het meest (misschien onbewust) in lijn met het zomerseizoen. Je bruist van energie en komt tot actie. De lange dagen geven je het gevoel dat je echt leeft. Profiteer hiervan, ga kamperen en leef eens volgens het korte dag- en nachtritme. Gek dat we juist in de zomer vakantie hebben? Het zou veel beter passen bij het onstuimige herfst seizoen.
Vier midzomer op 21 juni wanneer de langste dag van het jaar is aangebroken. Een feest met bloemen in je haar, zingen, dansen en kruidendrankjes klinkt waanzinnig!
Herfst
In de herfst begint het reflecteren. Het begint harder te waaien en meer te regenen. Probeer geen energie te verliezen door ontblootte enkels of een blote onderrug, bijvoorbeeld op de fiets. Geniet van de kleurrijke omgeving in de herfst. Welke vruchten neem je mee en welke hou je bij je. En net zoals de natuur de blaadjes laat vallen, mag ook jij loslaten wat je niet meer bij je wilt dragen. Langzaam keer je in jezelf om je klaar te maken voor de komende winter. Denk bij slecht weer aan de Zweedse uitspraak al: ‘Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding.’
Hoe leef jij in het ritme van de natuur?
Vreemd vind ik het hoe we dit ritme zo zijn kwijtgeraakt. Het lijkt wel of we altijd door moeten gaan of het nu winter of zomer is. Maar soms is het goed om stil te staan, op kracht te komen, te reflecteren en los te laten. Daarna kun je weer volle kracht vooruit. Leef jij in het ritme van de natuur: de verschillende seizoenen?