Ik ga je niet vermoeien met het klimaatprobleem. Daar is de wereld inmiddels van op de hoogte. Jij bent opzoek naar alternatieve manieren van reizen? Duurzamere manieren om op vakantie te gaan? Net als ik, wil je gewoon vaker de Nederlandse natuur opzoeken. Bewust leven. Toch?

Waarom zou ik groener reizen?

Het klimaatprobleem vraagt om verandering. Verandering staat meestal gelijk aan iets negatiefs. Ik ben ervan overtuigd dat bewust en groener leven mij in positieve zin heeft veranderd. Ik ben een beetje groen. Niet hartstikke groen. Daar streef ik niet naar. We kunnen beter allemaal een beetje doen. Dan compenseren we voor elkaar.

Reizen is niet groen

Reizen is niet duurzaam. Vooral het verplaatsen van de ene plek naar de volgende vraagt veel energie. Gebruik je een auto, bus, trein of vliegtuig verbruik je veel energie. Deze energie moet ergens uit moeder aarde komen. Er zit een verschil tussen voertuigen, namelijk de hoeveelheid CO2 uitstoot. De stof die onze aarde doet opwarmen. Toch kun je ook duurzamer van plek naar plek reizen, namelijk op eigen kracht. Dit kan door te wandelen, fietsen, skeeleren, steppen, peddelen etc. Langzaam reizen dus.

De duurzaamheidstips om minder te vliegen kennen we allemaal:

Voorkom een overstap en compenseer de uitstoot,
Neem een herbruikbare waterfles mee,
En gebruik altijd herbruikbare tasjes.

Daar gaan we de wereld niet mee redden. Als die al gered kan worden. Het doel is om te voorkomen dat de aarde nog warmer wordt. Die anderhalf graden warmer zullen we ons bij neer moeten leggen. Opwarming maakt het leven, zelfs in Nederland, niet fijner. Daarom moeten we collectief actie ondernemen.

Vandaag. Nu. Direct.

De tijd die wij, mensen, in de natuur spenderen heeft zijn dieptepunt bereikt sinds het bestaan van de mensheid.

Hoe kan ik groener reizen?

Je wilt de wereld ontdekken.

Reizen om alle continenten te zien. Landen van je bucketlist afstrepen. Wereldwonderen bezoeken. Ik ken het. Die ambitie had ik ooit ook. En eerlijk, de echte schoonheid van de natuur ontdekte ik in Zuid-Amerika.

Die natuur inspireerde me om na mijn reis Nederland te ontdekken. Ik ging opzoek naar de fijnste plekjes in grote steden. Probeerde de drukte te vermijden. Ik ging biologisch, plantaardig en/of vegan restaurants en cafés opzoeken. En shoppen bij duurzame hotspots. Ik wurm mezelf niet meer door de hoofdstraat. Wat ik daar buiten vond, was een oase van rust.

Het bleef niet bij Hollandse steden alleen. Want Nederland wat ben je mooi! Je hebt vier seizoenen. Diverse natuurgebieden. Uitgestrekte weilanden tot ruige Waddeneilanden. Ik vond meer rust in de natuur. En dat waardeerde ik. De rust keerde terug in mijn hoofd.

Ik hoef dus helemaal niet naar het buitenland te vertrekken om rust te vinden. In de natuur alleen al lossen mijn gedachten op. Even wandelen in de natuur, de ene been voor de ander. Een fietstocht op een tandem, met het zonnetje op je bol of tegen de sterke zeewind in. Een koele tocht in een kano. Heerlijk dobberen over een groot zoetwatermeer.

Het hoeft niet ver weg. Het kan hier. Eigenlijk op ieder moment van de dag. Voor of na je werk. Tijdens een lunchpauze. De vrijdagmiddag borrel in de natuur? Of ga vaker in het weekend op pad. En wat denk je van een lange vakantie op eigen kracht? #slowtravel

Pak de benenwagen, fiets of als het niet anders kan stap in de bus, trein of auto. Het avontuur ligt ook aan jouw voeten.

Meer tijd in de natuur spenderen verstrekt je niet alleen lichamelijk, ook mentaal en spiritueel.

Wat kan groene reisjes voor mij doen?

Groene reisjes wil je inspireren onderweg naar een groenere wereld. Ik weet hoe lastig het kan zijn om de stap te zetten. In de kou naar buiten gaan? Vegetarisch eten tijdens een bbq? Welke spullen heb ik nodig om te kamperen? Waar kan ik slapen?

Wie heeft gezegd dat groene reisjes niet binnen kunnen ontstaan?

Ik ben zelf ooit begonnen met groene reisjes uitvinden. Wat past bij mij en wat niet? Wat ging finaal mis of was juist een pareltje? Waar word ik blij van? Gebruik me als inspiratiebron. Jouw avontuurlijke proefkonijn.

Begint het al te kriebelen? Ontdek waar jouw hart sneller van gaat kloppen Pluis de website uit en vertrek.

Vergeet niet: Leave nothing but footprints,

Ellis.